Granátové jablko (Punica granatum)

 

 

Granátové jablko je až 12 cm velký zakulacený plod. Slupka je žlutooranžová až tmavě červená a je velmi tvrdá a tlustá. Pod slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází četná semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Chuť granátového jablka je sladkokyselá, jemně svíravá, a semena jsou velmi aromatická. 

Granátová jablka se velmi dobře skladují. Silná kožovitá slupka ztvrdne a ztenčí se, ale jablko si zachová šťavnatost a chuť.

Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.

 

Využití:

Z granátového jablka se využívá především šťáva, z níž se vyrábí řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v míchaných alkoholických i nealkoholických koktejlech. 

Granátová jablka se nejdříve poválejí, rozříznou a poté se z nich vymačká lahodná šťáva. Další způsoby konzumace: z plodu odřízneme tenký plátek i se stopkou. Potom plod nařízneme několika podélnými řezy. Naříznutou slupku rozevřeme a dužinu vysajeme nebo prolisujeme přes sítko. Dužinu s jadérky můžeme rozmixovat a pak přecedit. 

Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. Z granátových jablek je také možno připravovat zavařeniny.

 

Původ, tipy a zajímavosti:

Granátová jablka obsahují cca 77% vody, velké množství sodíku a cukrů. Z vitaminů jsou významně zastoupeny vitamin B a C, v menší míře pak i vitamin A. Z 1 kg plodů lze získat 500–740 g šťávy. Jedlé části granátových jablek mohou působit projímavě. 

Granátové jablko pochází původně z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, kde bylo endemitem (druh, který se vyskytuje pouze na jednom místě). Odtud jej lidé rozšířili přes Írán do celého Středomoří, Indie, Argentiny, USA a do celé Asie.