Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Opäť tu máme obdobie "uhorkovej sezo'ny", kedy dozrieva v záhradách a sadoch množstvo plodov, či na okrajoch ciest potmavší obchodníci predávajú "poctivo nazbierané" plody lesné. Pre nás gazdinky to prináša prácu so zaváraním a varením lekvárov, no v zime nám to prinesie ovocie a to doslova. Teraz tu ale máme ovocie čerstvé, tak som sa vrhla na slivky, kým nezmiznú všetky v pálenici ;-)

1 kg v šupke uvarených zemiakov

1 vajce

2 PL oleja

1 PL krupice

20-30 dkg polohrubej múky

slivky

vriacu vodu so stipkou soli

maslo, strúhanku, práškový cukor na posýpku

Uvarené zemiaky ošúpeme a roztlačíme, pridáme vajce, olej, krupicu a múku a vypracujeme cesto. Z neho odtr'hame kúsky, ktoré roztlačíme, vložíme do nich slivku, zabalíme a vyformujeme medzi dlaňami guľky. Varíme kým nevyplávajú na povrch. Na roztopenom masle popražíme strúhanku, pridáme práškový cukor a guľky v tom obalíme.

Dobrú chuť!